Första vardagen efter bussolyckan

Nio personer omkom i fredagens svåra bussolycka utanför Arboga, åtta av dessa personer var hemmahörande i skaraborgska kommuner. På många arbetsplatser och skolor i Skaraborg kommer den här måndagen att se annorlunda ut.

Åsle i Falköpings kommun drabbades av en stor förlust då tre kvinnor från det lilla samhället omkom. Ytterligare ett par personer från Åsle skadades i olyckan.

På skolan i Åsle går barn vars anhöriga drabbats och skolveckan kommer att inledas med en friluftsdag.

Biträdande skolchef Leif Lagergren säger till Sveriges Radio Skaraborg att friluftsdagen är inplanerad sen länge och att rektor och skolpersonal bestämt sej för att genomföra den eftersom den är något som barnen sett fram emot.

Dagen kommer att inledas med en särskild samling utomhus, där lärare och barn får samtala om det som hänt. Resten av dagen ägnas åt att åka skidor och pulka, som barnen ville.

Också på skolor i Mariestad finns barn som drabbats av förlust och sorg i samband med olyckan.

Rektor Yngve Pantzar säger att de klasser som är berörda börjar dagen med en samling tillsammans med skolans elevhälsoteam och sina klassföreståndare.

Han säger att skolorna vill använda sej av den krisgrupp med bland andra skolsköterska och kurator som de själva har. Övriga elever får också hjälp, men någon stor samling för samtliga elever är inte planerad.

Företaget Karl Henrys Maskinservice i Gullspångs kommun hade ett ressällskap på åtta personer med på bussen. Av dessa vårdas flera fortfarande på sjukhus, bland annat i Karlstad. Arbetsplatsen håller stängt på måndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".