Svårt att få brandmän till Flobys deltidsbrandkår

Framtiden för deltidsbrandkåren i Floby är oviss. I veckan kommer räddningsnämnden i Falköping-Tidaholm att diskutera eventuella nedskärningar eller en nedläggning.

Idag har kåren vakanta tjänster och flera anställda kommer de närmaste åren att gå i pension. Men nyrekryteringen går trögt.
- Människor sluter inte upp till den allmänna nyttan på samma sätt som man gjorde förut då det var en hederuppgift att vara deltidsbrandman, säger Stefan Swensson, räddningschef i Falköping, till Sveriges Radio Skaraborg.

Flobykåren rycker ut på ett 25-tal bränder om året. Kåren består av 16 brandmän, som i lag om fem går runt på ett jourschema, redo att på fem minuter vara på plats på brandstationen.

Men allt fler arbetsgivare ser ogillande på att anställda har den här uppgiften vid sidan om. Särskilt svårt har deltidsbrandmännen att få ledigt för att gå brandmannautbildningen, berättar Stefan Swensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".