Fler skaraborgare skyddar sig mot TBE

Antalet skaraborgare som vaccinerar sig mot den fästingburna sjukdomen TBE har hittills i år ökat kraftigt jämfört med förra året. Ökningen är störst i de områden vid Vänern, där läkare har rekommenderat vaccinering. - Det är många som ringer och frågar om TBE och vill beställa tid, säger sjuksköterskan Inger Möller på Lindens vårdcentral i Mariestad.
Vårdcentralen i Mariestad har hittills i år vaccinerat 500 personer. Det kan jämföras med de 350 som vaccinerade sig under hela förra året. Ökningarna är stora även på de övriga vårdcentralerna i orter nära Vänern. Det framgår av en rundringning, som Radio Skaraborg gjort. Tidigare i våras gick smittskyddsenheten i Skaraborg ut och varnade för sjukdomarna, som smittar via fästingar. Den allvarligaste, TBE (en form av hjärnhinneinflammation), kan enligt Socialstyrelsen ge bestående hjärnskador hos omkring en fjärdedel av dem som i insjuknar. Några fall har senaste åren upptäckts i Skaraborg på orter nära Vänern.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".