Inga dykare till räddningstjänsten i östra Skaraborg

Räddningsnämnden i Östra Skaraborg tänker inte skaffa dykare. Det är både dyrt och ineffektivt, menar nämndens ordförande, folkpartisten Christer Winbäck.

Eftersom räddningstjänsten i östra Skaraborg saknar dykare fick man begära hjälp från annat håll vid olyckan på Mullsjön i måndags då en man satt fast i en lastmaskin som gått igenom isen.

Den hjälpen drog ut på tiden, och till sist blev det en privatdykare som på eget ansvar dök ner och fick mannen ur vattnet. Mannen fördes till Kärnsjukhuset i Skövde och sedan vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där han avled senare under kvällen.

Räddningstjänstens stab hade tidigt kunskap om en annan dykare, också det en privat sådan, som skulle kunnat användas i Hjo. Men man avstod från att kontakta honom, eftersom det hade varit ett brott mot säkerhetsreglerna.

Enligt räddningstjänstchefen Göran Anderberg är det otänkbart för en myndighet att med berått mod utsätta nån för den fara det innebär att dyka ned på en olycksplats som den här. Det skulle i värsta fall kunnat leda till ännu fler dödsoffer.

Att det sen dök upp en dykare oanmäld och erbjöd sina tjänster är en annan sak, man beslöt sig i det läget för att inte hindra honom från att försöka.

Olyckan på Mullsjön aktualiserar frågan om inte Östra Skaraborg ska ha egna dykare.

Men det är nåt som räddningsnämndens ordföranden Christer Winbäck helt avvisar. För att ha dykare knutna till räddningstjänsten krävs tre man i varje lag. Med en sådan bemanning dygnet runt skulle det krävas ett 20-tal anställda, och det är en kostnad som räddningsnämnden inte är i närheten av att klara, anser Christer Winbäck.

Kostnaden måste också ställas i relation till vilken nytta dykare gör när det gäller att rädda liv, menar Winbäck. I vanliga handlar det om några få minuters insatstid för att rädda livet på någon som hamnat under vatten. Och om räddningstjänsten haft dykare till exempel i Mariestad hade det ändä inte räckt vid måndagens olycka, tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".