Upphandlingar i Falköpings kommun kritiseras av kommision

Falköpings kommun har hamnat i rejäl konflikt med näringslivets konkurrenskommission. För andra gången på några veckor får kommunen kritik för sitt sätt att välja ut vilka företag som ska få utföra tjänster åt kommunen.

Kommisionens jurist Pär Cronhult säger till Sveriges Radio Skaraborg att man vill stämma Falköping för att statuera exempel.
Vad det handlar om här är kommunens upphandlingar av olika tjänster, alltså kommunens sätt att välja ut vilka företag som ska få utföra tjänster åt kommunen.

Näringslivets konkurrenskommision är ingen myndighet, men en hel del av deras granskningar leder till att kommuner tvingas göra om affärer och uppgörelser.

Nu har kommisionen granskat två olika upphandlingar och kommit fram till att Falköping i båda fallen brutit mot de regler som gäller. I det senaste fallet handlar det om transport av avfall.

Kommisionen menar att den upphandlingen inte annonserades tillräckligt väl. Dessutom hade företagen som ville delta i anbudskampen alldeles för liten tid på sig.

Detta gör att kommisionen nu vill dra Falköping inför länsrätten. Kommunalrådet i Falköping Ulf Eriksson är inte orolig för en sådan prövning.
- Vi kan mycket väl ta det här till länsrätten om de vill det, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Ulf Eriksson hoppas att länsrätten ska acceptera en lättnad av hur anbudsreglerna ska tolkas i praktiken.
- Jag tycker man skulle förenkla mindre upphandlingar, och också göra mjöligt för lokala entreprenörer att lättare lägga in anbud, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".