Flera nya butiker på gång i Skaraborg

Handeln expanderar just nu kraftigt i Skaraborg.
I Skövde och Lidköping är köpcentra är på väg att byggas ut. Dessutom är lågpriskedjor för livsmedel på väg att etablera sig, både i Falköping och i Mariestad.

– Handel är ett folknöje. Vi har en utpendling till köpcenter utanför Skaraborg och det finns en marknad i att knyta tillbaka dem, säger Anders Fredriksson är ICA-handlare i Framnäs affärscentrum i Lidköping.       

Det är de rekordlåga räntorna de senaste åren som har ökat köpkraften med flera tusen kronor i månaden för genomsnittssvensken.
Pengarna använder skaraborgarna i stor utsträckning för att konsumera skor, kläder, elektronik och andra prylar på stormarknader i Skaraborg, Göteborg, Örebro, Jönköping, Borås eller Trollhättan. 

Inger Jonsson från Lidköping handlar ibland på Framnäs köpcentrum. Hon är inte förtjust i tanken på att fler stormarknader för livsmedel är på väg att etableras i Skaraborg:

– Jag tycker att det är tråkigt. De stora, Euroshopper och de andra, har så dålig kvalité. Jag vill att varorna ska vara närproducerade och tycker att vi måste vara rädda om våra lokala producenter.

– Är det inte bra att för konkurrensen att butikerna blir fler?

– Jo, men jag är inte säker på att det blir vi får vinsten. Den hamnar nog på andra ställen, säger Inger Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".