Anklagelser om mened i officersrättegången

Inför förhandlingarna i Göta hovrätt anklagade åklagaren ett av försvarets vittnen för att ha begått mened och lämnat oriktiga uppgifter i Mariestads tingsrätt.
Men enligt försvarsadvokaten är åklagarens prat om mened taktik.

- Om åklagaren får uppfattningen att ett vittne ljuger i tingsrättsförhandlingarna så igångsätter man en förundersökning omedelbart, inte sju månader efteråt, säger officerens försvarsadvokat Gunnar Falk.

Det var åklagaren Marianne Aldén som väckte frågan om mened för ett par veckor sedan. Bakgrunden var att vittnet hade lämnat uppgifter som inte stämde med andra uppgifter, enligt Aldén.

Vittnet som misstänks ha ljugit i tingsrätten är en kvinnlig jurist som var vän till familjen, och som har vittnat till förmån för den åtalade officeren.

Men anklagelserna om mened hade inte blivit offentligt kända, om inte försvarsadvokaten Gunnar Falk hade skickat ett brev till hovrätten om saken, och begärt att få rättegången uppskjuten.
Det säger åklagaren Anders Johansson till SR Skaraborg, som fått uppgiften att utreda misstankarna om mened.

Anders Johansson kommer inte att kunna utreda fallet förrän förhandlingarna är avslutade i hovrätten.
- Anklagelser som rör mened är relativt vanliga, säger han, men det är sällan som de leder till åtal, eftersom man först måste styrka att lögnen har påverkat domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".