Arbetsmiljöverket ser över ljudnivåerna på dagis

Förskola och skola är de arbetsplatser där överlägset flest har problem med buller.
Bland lärarna har mer än dubbelt så många besvär, jämfört med andra yrkesgrupper. Det visar miljöundersökningar.
Arbetsmiljöverket inspekterar därför skolor runt om i Skaraborg i jakt på störande buller.

Höga ljudnivåer kan bidra till koncentrationssvårigheter trötthet och irritation hos både vuxna och barn. Hjärta och blodtryck påverkas och man blir lättare stressad.

För att minska bullret och förbättra arbetsmiljön för både lärare och barn gör nu arbetsmiljöverket inspektioner i landets skolor.

Wennerbergs förskola i Lidköping har haft problem med buller och oväsen tidigare, men har den senaste tiden försökt att åtgärda problemen genom att lägga in ljuddämpande mattor, och använda ljuddämpande bord.

Flera av barnen på avdelningen Kastanjen förskolan säger att det kan bli ganska högljudda lekar på dagis emellanåt.

Maria Wallander som arbetar på Wennerbergs förskola i Lidköping sedan fem år tillbaks tycker att åtgärderna har bidragit till en bättre miljö.
- Framför allt de här borden, de har gjort stor skillnad för slamret när vi äter, säger hon. Och väggarna som de har klätt, har dämpat ljudet. Det blir ett dovare ljud här inne och man blir inte lika trött i huvudet som tidigare, säger Maria Wallander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".