Djurvänner demonstrerade mot Djurskyddsmyndigheten

Idag har fältbiologer demonstrerat utanför Djurskyddsmyndigheten i Skara.

De menar att myndigheten fattat ett felaktigt beslut när den satt stopp för vidare ranchbete på Revinge hed i Skåne, vilket gör att heden nu riskerar att växa igen.

Det som fältbiologerna är mest kritiska till är att Djurskyddsmyndigheten inte lyssnat till den lokala opinionen i Skåne, där dom flesta är positiva till betet. Myndigheten har till och med fattat beslutet utan att besöka Revinge hed.

Skälet till att det blivit ett nej till vidare ranchdrift på Revinge hed är att lantbrukaren inte byggt ligghallar till dom 1 500 djur som betar där. Å det har alla djur rätt till enligt lagen. På så sätt gör djurskyddsmyndigheten rätt.

Men kritiken  har handlat om att det är svårt att föra dialog med Djurskyddsmyndigheten. Det har till exempel lantbruksnäringen och forskare som vill göra djurförsök hävdat.

Den här gången kommer ungefär samma typ av kritik från miljörörelsen.

- Jag kan tycka att det är konstigt att vi får kritik när vi så tydligt värnar djuren, sa Torsten Jakobsson, enhetschef på myndigheten.

- Det saknas ett helhetsperspektiv, där djurägare och andra får säga sitt. Då skulle beslutet bli annorlunda, menar Kristoffer Cedergren från fältbiologerna i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".