Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cementa i Skövde vill öka utsläppen

Publicerat måndag 6 februari 2006 kl 08.00

Cementas fabrik i Skövde är en av de fabriker i landet som släpper ut mest växthusgaser i form av koldioxid, som påverkar klimatet.
Cementa säljer bra och nu vill de få släppa ut ännu mer koldioxid, trots att det finns ett nationellt mål om att minska utsläppen.
Går riksdagen inte med på ökningen så är de 85 jobben i Skövde i farozonen, menar chefer på Cementa.

– Om utsläppsrätterna blir för låga så får vi exportera mindre. Då blir det för dyrt och vi måste se över produktionsstrukturen här hemma. I värsta fall blir det neddragningar och i förlängningen kan det handla om hela fabriker, säger Anders Lyberg som är teknisk chef på Cementa.  

De utsläppsrätter för koldioxid som Cementa har idag baserar sig på några år runt sekelskiftet då Cementa i Skövde hade en minskad cementproduktion. Nu ökar försäljningen kraftigt både i Sverige och på export. Den ökade produktionen gör att företaget vill öka utsläppen av koldioxid med 200 000 ton om året. Därför vill företagsledningen att riksdagen senare i år går med på att öka utsläppsrätterna för Cementa. För trots att fabriken i Skövde tillhör de lönsammaste i Europa har företaget inte råd att köpa utsläppsrätter från andra företag.

– Det blir väldigt dyrt att köpa sådana rätter för att tillverka cement. Såpass dyrt att det skulle bli en förlust att sälja cementen.  Därför behöver vi ha en god tilldelning av utsläppsrätter för att kunna köra för fullt och öka produktionen, säger Anders Lyberg.

Cementa i Skövde vill just nu nyanställa uppemot 15 personer för att klara den väntade produktionsökningen i år. Det är första gången som fabriken nyanställer sedan på 80-talet. Därmed blir det ännu viktigare att få släppa ut mer koldioxid så att Cementa kan fortsätta att växa, säger fabrikschefen Ingemar Nordgren:  

- Blir tilldelningen väldigt låg så måste vi se över strukturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".