Två gemensamma lönekontor i östra Skaraborg

Kommunerna i östra Skaraborg har nu enats om hur man ska slå samman kommunernas lönekontor. Det blir inte ett utan två gemensamma lönekontor - placerade i Hova och Karlsborg.

Det är kommunerna i Töreboda, Gullspång, Tibro, Mariestad och Karlsborg det handlar om. Totalt jobbar ett 20-tal anställda på lönekontoren i de fem kommunerna.

När man nu slår samman kontoren hoppas man kunna spara 1,5 miljon kronor. Hur mänga arbetstillfällen som försvinner är inte klart, men Törebodas kommunalråd Kjell Feltsten tror det handlar om tre eller fyra stycken.

Ett tag såg hela projektet ut att spricka, eftersom både Karlsborg och Gullspång krävde att få ta hand om den gemensamma lönefunktionen. Lösningen blev alltså att ge båda kommunerna ansvaret.

Hittills är det bara kommunledningarna som kommit överens, men nu krävs också beslut i samtliga kommuners fullmäktige för att det ska bli verklighet.

Om den här sammanslagningen av lönekontor är ett litet steg så är det ändå eftersom det är det första, och det lär bli mer samarbete mellan kommunerna under de kommande åren.

Enligt Kjell Feltsten finns det tankar om samarbete inom bland annat miljö- och byggsidan, teknisk förvaltning, it, telefoni, kultur- och fritidsområdet såväl som inom arbetsmarknadsenheter och skolområdet.
- Vi har en hel del bollar i luften, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".