Män åtalade för kontokortsbedrägerier

Tre personer har åtalats vid Borås tingsrätt, misstänkta för att ha manipulerat kortautomater i bland annat Skaraborg.
De tre ska sammanlagt ha lurat till sig över 1,5 miljoner kronor.

Det är bankomater i Falköping och Skara, men också i Sjuhäradsbygden, som blivit manipulerade. De tre personerna ska enligt åtalet ha installerat falska kortavläsare på automaterna och på det viset kommit över andras kontokortsnummer och koder. Männen ska sedan ha tillverkat egna plastkort som de använt för att plocka ut över 140 000 kronor från olika konton under perioden april till augusti 2005. Enligt åklagaren har det skett på ett systematiskt och förslaget sätt.  

De tre misstänks dessutom ha gjort samma sak med kortavläsare i Finland och Danmark, och kommit över sammanlagt nästan 1,5 miljoner kronor.

Vid ett annat tillfälle ska de tre ha skickat ut e-postmeddelande till ett stort antal personer i Handelsbankens namn. På det sättet lyckades de också lura till sig kontokortsuppgifter som gav dem tiotusentals kronor.

Polisen har hittills säkrat omkring 800 000 kronor från de åtalades konton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".