Hot och våld är vardag för krogpersonal

Hot och våld har blivit ett för vanligt inslag för krogpersonal. För Hotell- och Restaurangfacket är frågan numera en av de största.
– Vi jobbar i en utsatt miljö med både droger och alkohol. Fulla människor har en viss tendens att tappa vettet och då händer både det ena och andra, säger Per-Olof Brandt, ombudsman i Region Väst.

På måndagen samlades medlemmar i Hotell- och Restaurangfacket i Skövde för sin valkonferens. En av frågorna som medlemmarna vill lyfta fram handlar om våld och hot på krogen, och vad det innebär för arbetsmiljön.

För många av medlemmarna är hot och våld vardag och att utbilda personalen hur de ska bete sig om gäster blir våldsamma är en viktigt, säger Per-Olof Brandt:

– Det handlar om hur de ska reagera och bete sig. Vad gör de när någon nupit dem i rumpan tio gånger? Går de och hämtar vakten och ber om att få personen utslängd? Det finns folk som är utbildade att ta hand om personer som inte sköter sig.

Valkonferensen håller på till och med tisdag. Förutom arbetsmiljön diskuteras också löner och anställningssätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".