Hög mast oroar i Bitterna

Trots att mobilmaster på fyrtio meter eller mer ska vara tydligt utmärkta med en lanterna i toppen så står sedan en dryg vecka en 60 meter hög mast utanför Bitterna i Vara kommun - utan att vara utmärkt.
- När Försvarsmakten flyger här över så är det så att man duckar. De kommer från ingenstans rakt över här, visar Elisabet Pettersson, som har masten ett hundratal meter från tomgränsen. Jag är rädd att de förr eller senare kommer att flyga på masten.

Företaget 3GIS nybyggda mast i västra Bitterna i Vara kommun är ungefär 60 meter hög och borde vara utmärkt med en röd lanterna i toppen, så som reglerna säger. Nu är det inte så eftersom masten saknar el. Först i maj ska kabeln som ska förse lanternan med ström dras, och det är vad som kan ske under den tiden som oroar Elisabet Pettersson...

Jens Wahlström som är områdeschef på företaget 3GIS säger att de har tillstånd att resa masten utan belysning, så länge den är registrerad som flyghinder i en databas gemensam för allt civilt och militärt flyg. Och det är den, säger han. Det bekräftas också av Luftfartsstyrelsen, som betonar att de tagit alla nödvändiga hänsyn för flygsäkerheten i det här fallet. Men Elisabet Pettersson är fortfarande orolig:

- Sätt på ett lanterna tillfälligt, eller… Ja, jag vet inte vad. Gör något innan någon kör ihjäl sig.          

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".