Hans Jonsson Foto: PRB

Hans Jonsson avgår som rovdjursutredare

Förre LRF-ordföranden Hans Jonsson från Mariestad avgår som särskild rovdjursutredare med omedelbar verkan, efter bara knappt tre veckor på posten.

Den 19 januari fick han uppdraget att utreda utvecklingen inom rovdjursstammarna.

Hans Jonsson hoppar av efter en artikel på DN-debatt, där socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog och jordbruksminister Ann-Christin Nykvist skriver att socialdemokraterna nu tillsätter en arbetsgrupp för jakt- och viltvårdsfrågor - medan miljödepartementet satt Hans Jonsson att utreda samma sak.

Jonsson anser att artikeln föregriper hans utredning:
- Det är oerhört viktigt att en utredning ges stor integritet. Jag har varit med för länge för att gå in bakbunden i en utredning, då får det vara, säger han till Sveriges Radio Skaraborg.

Att jordbruksministern säger i debattartikeln att de ser fram mot Hans Jonssons slutsatser hjälper inte:
- Det är helt oacceptabelt för mig att man hanterar en utredning på det här sättet. Det hade varit bättre att inte tillsätta någon utredning om man redan är klar över vad man vill göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".