Fullt upp med halkskadade på KSS

Den senaste tidens halka ställer till problem på Kärnsjukhuset i Skövde. På ortopedimottagningen får man ta emot så många patienter som skadat sig i halkan att man tvingas ställa in planerade operationer.

Isiga gator och glatta trappsteg gör att akuten och ortopedin på Kärnsjukhuset i Skövde har fullt upp. Folk halkar och gör sig illa och det rejält. Det handlar mest om brutna underben och brutna hand- och fotleder.
- Innan morronen går över i förmiddag kan man ha fått in elva patienter, säger Ulf Nyberg, chefsöverläkare på KSS.
Halkans offer är nu så många att de har fått spridas ut på intilliggande avdelningar eftersom platserna inte räcker till. Och platsbristen i sin tur gör att planerade operationer som rygg- och höftledsoperationer, måste ställas in.

- Om det fortsätter så här så är det allvarligt. Vi har strukit sammanlagt fem operationer, och det är inte så lätt att ta igen, säger Ulf Nyberg.

Många patienter kan ha väntat och förberett sig länge inför sitt operationsdatum. Och Ulf Nyberg beklagar vad de inställda operationerna kan föra med sig.

- Framförallt är det ett mänskligt lidande, man ställer in sig mentalt på att blir opererad en viss dag. I slutändan kan det också bli så att patienten vänder sig utanför länsgränserna och då kostar det oss pengar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".