Kvinnohuset: "Nu orkar vi inte längre"

Bidragskriget mellan regionen och Skaraborgs kommuner om hur Kvinnohuset i Skövde ska finansieras har nu gått så långt att verksamheten är nedläggningshotad.
Kvinnojourerna i Skaraborg orkar inte leva på marginalen längre:
– Nu får det vara slut på det här. Vårt jobb är att sköta om våra kvinnor och barn – inte att hålla på att jaga pengar, säger föreståndaren Ylva Nordberg.

– Kommunerna tycker att det är regionens ansvar att betala, och regionen att det är kommunernas. Och i mitten sitter vi med kvinnor och barn, fortsätter Ylva Nordberg.

Själv har föreståndaren sin uppfattning klar: socialtjänstlagen lägger ansvaret på kommunerna. I Skaraborg är samtliga kommuner positiva till Kvinnohusets existens, men betala mer pengar vill de inte.  

I år betalar regionen betalar 350 000 för verksamheten - sedan är det slut med deras bidrag. Regionen tycker nämligen också att ansvaret ligger hos kommunerna.

Kommunerna betalar tillsammans 250 000, vilket betyder en krona per kommuninvånare. I nuläget är det bara Tidaholms kommun som kan tänka sig att betala mer.

Problemen med finansieringen har pågått i flera år - med kvinnohuset och de ideellt arbetande kvinnojourerna studsande mellan sig som en pingpongboll.

Margit Granström, som är kassör i föreningen bakom Kvinnohuset, har svårt att förstå problemet. För henne är det självklart att kommunerna borde ta sitt ansvar. Om Kvinnohuset lägger ner vid årsskiftet så måste varje kommun själv ta ansvaret för de utsatta kvinnorna och barnen.

– Det kommer att bli dyrare för dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".