"Kommunerna måste ta ansvaret för Kvinnohuset"

Den ekonomiska krisen för Kvinnohuset i Skövde är både obegriplig och onödig.
Det anser Carina Ohlsson från Lidköping, som är socialdemokratisk riksdagsledamot och ordförande i Sveriges Kvinnojourers riksförbund.
– Det borde vara självklart att kommunerna ska ta sitt ansvar, tycker Carina Ohlsson.
Och nu lovar åtminstone socialdemokraterna att göra det. De levererar ett vallöfte som går ut på att framtiden ska tryggas med ett högre stöd från kommunerna.

Västra Götalandsregionen och de 15 kommunerna i Skaraborg är inte överens om vem som ska betala för verksamheten på Kvinnohuset från och med nästa år.

Därför är Kvinnohuset i nuläget nedläggningshotat igen.

Men Carina Ohlsson påpekar att regeringen redan ”öronmärkt” pengar i vårpropositionen, som ska fördelas till de lokala kvinnojourerna runt om i landet.
Det rör sig om 100 miljoner kronor, som både kommunerna och kvinnojourerna själva kan söka.

Dessutom går nu socialdemokraterna ut och levererar ett tidigt vallöfte:
– Vi socialdemokrater i de 15 kommunerna kommer att gå in och ta ansvar för Kvinnohusets framtida finansiering från och med nästa år. Det kommer att handla om ett bidrag på mellan fyra och fem kronor per invånare, säger Ulla Göthager.  

Mänskligt sätt ökar behovet hela tiden, och att Kvinnohuset behövs är alla överens om. Men ska man se det krasst ekonomiskt är det ett billigt löfte som socialdemokraterna ger. Bättre socialvård för en så billig peng går inte att få:
- Det är dessutom en god kvalité på den omsorg som Kvinnohuset i Skövde utför, säger Göthager.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".