Fortsatt häktning för dömd pedofil

Den 23-årige man från östra Skaraborg som dömts för våldtäkt på en pojke, vill bli frisläppt i väntan på rättegången i hovrätten. Men både hovrätten och Högsta domstolen avslår hans begäran.

Strax före jul dömdes 23-åringen till fängelse i två och ett halvt år för att ha våldtagit en 13-årig pojke, och för att ha försökt begå sexuella övergrepp och ofredat åtta andra pojkar. 

Domen överklagades, och i väntan på att den nya rättegången i hovrätten, gjorde Skövde tingsrätt bedömningen att man inte kunde utesluta att han skulle begå nya brott om han sattes på fri fot, och därför fick han sitta häktad.

Men 23-åringen har en annan åsikt, han har hela tiden sagt att han egentligen inte är attraherad av pojkar, och eftersom han dessutom har en allvarlig sjukdom, så tycker han inte att han behöver sitta häktad.

Därför överklagade 23-åringen häktningsbeslutet, först till hovrätten och sedan till Högsta domstolen, men båda har avslagit hans begäran.

De tycker att risken är för stor att han begår nya brott om han släpps fri.  

Om några veckor börjar rättegången i hovrätten. 23-åringen hoppas på ett lägre straff, medan åklagare Björn Danielsson hoppas på ett strängare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".