Äggföretag fuskade med bäst före-datum

Flera av Sveriges stora äggpackerier, däribland Svenska Lantägg i Skara, har fuskat med bäst före-datumet på äggkartongerna. Nu ses rutinerna över efter Livsmedelsverkets hot om vite på 50 000 kronor.

Flera företag har stämplat bäst före-datum 30 dagar framåt i tiden på ägg som är en eller två veckor gamla, enligt Upsala Nya Tidning.

Ägg får vara högst fyra veckor gamla för att vara godkända och de får säljas senast när de är tre veckor. Ett problem har varit att äggen bara hämtas en gång i veckan.

Även kvaliteten på äggen har kritiserats. Spruckna ägg, ägg med blod i och smutsiga ägg fanns i flera fall med i förpackningarna.

De företag som fått föreläggande av verket är Svenska Lantägg med säte i Skara, Kronägg och fyra företag som säljer sina ägg under varumärket Stjärnägg. Enligt Livsmedelverket har alla företagen nu skärpt sina rutiner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".