17-årig Götene häktad för flera brott

En 17-åring från Götene häktades på lördagen, misstänkt bland annat för att hjälpt till att anlägga branden på det nerlagda spinneriet i Tråvad på Varaslätten på julaftonens kväll ifjol.

Häktningen gäller tre brott. Förutom det nerbrunna spinneriet, en samlingsplats under de senaste åren för svenska nazister, misstänks 17-åringen också för att ha försökt sätta eld på en hamburgerrestaurang i Nyköping förra helgen. Till hjälp hade han då en 18-åring från Södertälje, som också han häktades.

Ett tredje häktningsskäl gäller de brandfarliga och explosiva varor som polisen hittade vid en husrannsakan hemma i 17-åringens bostad, då i Lidköping, i höstas.

Vid häktningsförhandlingen under lördagen fanns ett 20-tal kamrater till 17-åringen med, och de uttryckte sitt stöd till honom genom uppmuntrande tillrop och applåder. Den häktade Götenebon är nämligen en av de mest aktiva inom AFA Skaraborg, enligt åklagaren Lars Johansson.

AFA står för Antifascistisk Aktion, och är ett nätverk av vänsterextremister, som inte drar sig för att begå brott för att nå sina mål. På en hemsida på nätet publicerar de regelbundet uppgifter om hur de har slagit eller trakasserat påstådda nazister runt om i Skaraborg.

17-åringen är misstänkt för att ha deltagit i åtminstone en sådan incident. Det var natten till första maj förra året då 17-åringen ska ha jagat en annan ung man över torget i Lidköping med ett järnrör eller en yxa i högsta hugg.

17-åringen var också en av de som 13 ungdomar som i augusti 2004 greps i Lidköping misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

Åtal ska väckas inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".