Foto: PRB

Spår efter sju vargar i Gullspång

Under inventeringen av rovdjur som pågår nu under helgen har man i Gullspång- och Hovatrakten hittills hittat spår efter kanske så många som sju vargar.

Dessutom har man hittat spår efter åtta lodjur.

Enligt rovdjursspåraren Gillis Persson ingår de flesta av vargarna som man hittat spår efter i det så kallade Hasselforsreviret, som sträcker sig upp i Värmland.

Jägarna i Västra Götaland har gjort rovdjursspårningar under flera år nu, men aldrig tidigare har så många vargar konstaterats i Skaraborg. Dessutom har åtminstone åtta lodjur räknats i Skaraborg i helgen, från Billingen i söder och upp mot Karlsborg och Gullspång.

Det här är än så länge preliminära siffror. Men helt klart är att de stora rovdjuren är på frammarsch i norra och östra Skaraborg.

Det märks inte minst på att det är hårt tryck på rovdjurens byten, som rådjur:

hårt tryck på rovdjurens byten

- Det finns ju rådjur än, men på vissa håll säger jägarna att det har minskat, säger Gillis Persson till Sveriges Radio Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".