Advokat kritisk till häktning av 17-åring

En 17-åring från Götene häktades i helgen misstänkt för inbladning både i branden på Nationalsocialistisk fronts kursgård i Tråvad, och försöken att sätta eld på en McDonaldsrestaurang vid E4: an söder om Nyköping.
17-åringens advokat menar att hans klient hade befunnit sig i en annan situation om polis och åklagare varit snabbare med att utreda ett brott som 17-åringen misstänktes för under hösten 2004.

17-åringen misstänks för minst fem olika brott. Det första ska ha ägt rum hösten 2004, när han och 12 andra ungdomar greps i hans lägenhet, misstänkta för förberedelse till grov misshandel.

– Det är väldigt märkligt att åklagaren inte väckte åtal redan då, säger han försvarsadvokat Lars Schmidt. 

Lars Schmidt menar att polis och åklagare skulle ha jobbat fortare. Han ser ingen orsak till att det drog ut så på tiden. När det gäller ungdomar bör åtal väckas lika snabbt som när det gäller häktade, det vill säga inom två månader ungefär. Lars Schmidt är kritisk:

– Det är ofta av värde att få en snabb rättegång eftersom det kan fungera som en varning som får ungdomen att avhålla sig från brott i framtiden. Den här varningen har den här personen inte fått, om han nu är skyldig.  

Enligt åklagaren är 17-åringen en av de mest aktiva i det antifascistiska nätverket AFA. Huruvida det är sant eller inte vill Lars Schmidt inte kommentera:

– Jag tror inte att någon känner till vilka som är med i AFA och inte. För mig får han tillhöra vilken politisk åskådning han vill. Det har inte med försvaret att göra.  

Försvarsadvokat Lars Schmidt är också mycket kritisk till att 17-åringen blivit häktad. Han tycker inte att de brott som 17-åringen är misstänkt för är tillräckligt allvarliga för en häktning, och han har beslutat att överklaga beslutet om att häkta 17-åringen.

– Det är extremt ovanligt att så unga personer häktas. I första hand ska man försöka ordna en bevakning på annat sätt, och det har åklagare inte ens ansträngt sig för att ordna.

17-åringen har dessutom belagts med restriktioner. Han får inte ha kontakt med någon utanför häktet. Han får inte heller lyssna på radio, se på tv.

– Även det är ytterst ovanligt, även om man inte är 17 år. Jag har faxat åklagaren och vill ha en förklaring till varför han inte får se på tv. Man får ju försöka sätta sig in i vilken psykisk påfrestning det är för en 17-åring att sitta i en häktescell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".