Miljödomstolen avgör sjön Östens framtid

I dag inleds förhandlingarna i Miljödomstolen om sjön Östens framtid.
Det Miljödomstolen ska ta ställning till är om staten får lov att höja sjön med hjälp av en damm eller om ärendet ska utredas vidare, en fråga som till viss del har splittrat fågelvänner och marklägare.
Frågan om sjön Östern kom upp på begäran av regeringen någon gång i mitten av 90-talet. Regeringen ville se över gamla vattendomar och ville veta vilka som skulle kunna göras om. Kammarkollegiet gjorde en utredning om sjön Östen och menade att sjön bör höjas under vår och höst för att gynna fågelarter som blivit färre sedan sjön sänktes för över 100 år sedan. Därför vill man alltså bygga en damm som ska reglera vattennivån.
Men markägarna runt sjön har varit allt annat än glada över de planerna. Om planerna blir verklighet innebär det att de förlorar ganska mycket mark och den ersättning som kammarkollegiet anser att markägarna ska få är alltför låg, menar markägarna. Därför har hela frågan blivit mycket infekterad. Det Miljödomstolen ska avgöra under de två förhandlingsdagarna är om man rakt av kan ta beslut om att införa dammsytemet eller om det behövs en så kallad miljökonsekvensbeskrivining. Markägarna runt sjön vill ha en sån medan kammarkollegiet inte tycker det behövs.
Själva förhandlingarna kommer att hållas i Odensåker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".