"Lämna tillbaka guldet" krav från regionpolitiker

De guldskatter som hittats i Västergötland ska lämnas tillbaka, och inte förvaras på museer i Stockholm. Det kräver centerpartisten Per Olov Blom.

Statens Historiska museer i Stockholm tycker inte att den idén är bra, utan hänvisar till att guldskatter som Ållebergskragen och Timboholmsskatten är en del av hela Sveriges arv, och inte bara en angelägenhet för Västergötland.

Västgötarna ska inte behöva åka till Stockholm för att se guldskatter som hittats i Västergötland. Det anser regionpolitikern Per Olov Blom som har skrivit en motion till regionfullmäktige om att museerna i Stockholm ska lämna tillbaka guldet.

Men både Statens Historiska museer och regionens eget kultursekretariat är tveksamma till idén. De hänvisar till bland annat till säkerhetsproblem. Statens Historiska museer kan dock tänka sig att låna ut de västgötska guldskatterna för tillfälliga visningar.

Guldet som det handlar om är Timboholmsskatten, som hittades utanför Skövde, samt de två halskragar i guld som hittades på Ålleberg vid Falköping och i Möne utanför Ulricehamn.

På tisdagen ska regionstyrelsen besluta hur frågan om guldskatterna ska drivas vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".