Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i arbetsmiljön på härbärget

Publicerat onsdag 15 februari 2006 kl 08.02

Trots att personalen på härbärget i Skövde jobbar i en miljö med hög risk för hot och våld, saknas rutiner för hur de ska hantera situationerna.
Ett arbetsplatsbesök visar på stora brister i arbetsmiljön, och att personalen inte vet hur de ska skydda sig när de blir utsatta för hot eller våld.

Härbärget är ett tillfälligt boende för hemlösa i Skövde. Det finns inga krav på att personerna som kommer dit måste vara drogfria eller nyktra.

Härbärget tar bara in ett visst antal personer, personalen tvingas därför ofta neka personer och utsätts i samband med det för hot och våld.

Än så länge har inget allvarligt hänt, men om något allvarligt skulle uppstå finns idag inga säkerhetsrutiner, säger Kjell Karlsson som är skyddsombud för Kommunal i Skaraborg.

– Det finns ingen beredskap. Dessutom kan det även förekomma smittsamma sjukdomar på härbärget, och då måste personalen ha kunskap även om dem. I nuläget finns inte den kunskapen.

Enligt Kjell Karlsson borde det vara självklart att ha rutinerna, med tanke på vilken verksamhet de bedriver.

Ett annat problem är lokalerna som skyddsombudet anser är alldeles för små för verksamheten. Personalen har inga vägar ut om det blir bråk på härbärget. Kjell Karlsson som anser att nya lokaler är det enda alternativet om härbärget ska finnas kvar i framtiden: 

– Som det ser ut nu handlar det om att försöka skaffa sig större lokaler. Jag bedömer att det är svårt att bedriva verksamheten i de lokaler de har idag.   

Sven-Olof Rönning som är ordförande i föreningen Härbärget i Skövde, säger att föreningen tar anmärkningarna seriöst och att de arbetar med att åtgärda bristerna.
Det finns planer på att hyra fler intilliggande lokaler men beslut om det kommer att tas först i höst när härbärgets provperiod är över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".