Vid Hornborgssjön följer man utvecklingen med fågelinfluensan

Upptäckten av fågelinfluensaviruset på den tyska ön Rügen, en mellanlandningsplats för tusentals tranor på väg till Sverige, får ingen omedelbar inverkan på verksamheten vid Hornborgasjön.

- Vi får vara mer uppmärksamma och om vi hittar döda fåglar är det viktigt att vi rapporterar det till berörda myndigheter, säger Peder Hedberg Fält på Hornborga Naturum till Sveriges Radio Skaraborg.

Han tror inte att den nära förestående trandansen kommer påverkas, men säger att redan nu har man fått avbokningar från oroliga tranturister.

I hela EU kommer man nu upprätta kontrollstationer för att se vilken utbredning viruset har bland de vilda fåglarna. Kanske kan Hornborgsjön bli en sådan kontrollstation, men det är upp till Jordburksverket att besluta enligt Peder Hedberg Fält.

På onsdagsmorgonen bekräftades det att två döda svanar på tyska Rügen, bara 10 mil från Sverige, bar på den farliga varianten av fågelvirus, H5N1.

Jordbruksverket ska på onsdagen ta det formella beslutet om strängare regler för tamfåglar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".