Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tufft för slakterierna

Publicerat torsdag 16 februari 2006 kl 07.57

I fjol var slakten av grisar och nötboskap i Sverige den lägsta på 40 år.
Divisionschefen på Swedish Meats i Skara talar om alarmerande siffror. De har tappat mer än dubbelt så mycket i produktion som jätteslakteriet i Skara producerar på ett år. – Fortsätter det i den här takten blir det väldigt svårt att bedriva livsmedelsproduktion i Sverige, säger Magnus Lagergren, divisionschef för kött på Swedish Meats med 1 000 anställda i Skara.

2005 var det värsta av tio tuffa år.

– Vi har haft en nedgång på cirka fem procent på både gris och nöt. Det här en utveckling som vi sett de senaste tio åren ungefär. Vi har i princip tappat en miljon grisar och 100 000 nötdjur. Det är alarmerande siffror, säger Lagergren.

Orsaken till den kraftiga nedgången av slakten i landet uppges vara dålig lönsamhet hos köttuppfödarna och hos mjölkproducenterna. Bland annat pressas priserna på kött hårt av de stora livsmedelskedjorna.

Slakterianläggningen i Skara är den största inom Swedish Meats. För att hålla igång fabriken och kunna öka lönsamheten har företagsledningen lagt ner en stor del av grisslakten i Uppsala och flyttat den till Skara. Nu försöker koncernerna köpa flera stora konkurrenter för att kunna lägga ner och minska antalet slakterier i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".