Kritik mot att psykiatrimottagningen försvinner i Tibro

En sammanslagning av psykiatriresurserna i Tibro, Tidaholm, Hjo och Karlsborgs kommuner har rört upp känslorna i Tibro kommun.
Kommunpolitiker, socialtjänst och personal inom psykiatrin i Tibro är kritiska till att mottagningen i kommunen försvinner och att patienterna från och med i höst i stället hänvisas till mottagningen i Hjo eller till mobila team som gör hembesök.

- Det går inte att jämföra med att ha en mottagning på plats. Här handlar det om en svag grupp patienter som kan ha problem med att ta sig till andra orter, säger psykiatrisjuksköterska Per Forendal.  

Personalen fruktar att vissa patienter i Tibro kommun kommer att sluta söka vård när de inte själva kan ta sig till mottagningen, utan måste åka buss eller ordna skjuts till Hjo.
Per Forendal säger att många av patienterna har svår ångestproblematik, eller dubbeldiagnoser (psykisk störning och missbruksproblem) och för dem är det viktigt med tillgänglighet:

– De är en tyst grupp som inte kan komma till tals. Därför har vi i personalen värnat om dem i den diskussion som varit.  

Hans Hallén, vårdchef inom psykiatrin i västra Skaraborg, anser att Hjo är det mest självklara valet för mottagningen:

- I dag är Hjo den största mottagningen där vi har gott om personal och haft lätt att rekrytera. Då väljer jag att satsa på det relativt säkra kortet där vi redan i dag har en god bemanning och bra lokaler, säger Hans Hallén.

Det mobila teamet ska utgå från Hjo men hur det ska jobba och hur dess tid ska fördelas över kommunerna Tibro, Tidaholm, Hjo och Karlsborg är inte bestämt ännu.
Men av alla patienter i området som behöver vård av det här slaget så bör de allra flesta kunna ta sig till mottagningen i Hjo, säger Hans Hallén:

- Jag vet att det inte är jättebra bussförbindelser till Hjo från Tibro, men det går dock. Och även i dag åker en stor grupp patienter mellan Tibro och Hjo för att träffa till exempel psykolog eller annan behandlare. Så det är inte nytt för oss att folk åker 17 kilometer från Tibro till Hjo. Det tror vi att vi kan klara alldeles utmärkt i framtiden också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".