Förskola satsar på språket

Det är viktigt att barn lär sig svenska inför att de ska börja grundskolan. Det arbetar man mycket med på förskolan Ollonborren i Ryd utanför Skövde.

- Vi ser ju barn som får svårigheter redan första åren i skolan. De har svårt att hänga med och svårt att förstå. För att bli uppmärksammade hittar de istället på andra saker och bråkar och stökar. Så vi känner att vi måste lägga en bra grund med språket, säger Britt Lundkvist som är rektor på Ollonborren.

På förskolan Ollonborren i Ryd har 70 procent av barnen ett annat modersmål än svenska. Många av barnen kan inte prata någon svenska alls när de börjar förskolan, därför har Ollonborren satsat på att bli en språkskola.

Med olika hjälpmedel så tar lärarna med språkundervisningen i lek, sång och sagoläsning. Målet är att barnen ska kunna den svenska som krävs för att de ska klara av att börja grundskolan:

- De ska kunna säga ett ord i ett antal meningar och ha rätt prepositioner för att det ska vara helt okej, säger Britt Lundkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".