Skaraborgare riskerar fängelse i Spanien

En 70-årig man från Götenetrakten riskerar sex års fängelse i Spanien för att ha lurat till sig EU-bidrag. På torsdagen häktades han av Lidköpings tingsrätt vilket gör en utlämning möjlig.

Mannen misstänks för grovt bedrägeri efter att ha uppgett falska uppgifter vid ansökan om EU-bidrag. Villkoret var att de varor han köpte i Spanien skulle stanna i Sverige, men enligt spansk polis ska han ha sålt varorna vidare till USA.

Mannen nekar till alla anklagelser.

Enligt hans försvarsadvokat Claes Ljungberg sålde han sitt företag 1993 och den påstådda brottsligheten har ägt rum från 1998 och framåt. Ljungberg anser att det rör sig om ett missförstånd.

Spanska rättsväsendet har utfärdat en europeisk arresteringsorder och begärt mannen utlämnad. Lidköpings tingsrätt, som inte alls bedömde själva brottsmisstankarna utan endast frågan om utlämning, häktade mannen. Domstolen kom fram till att det inte finns några hinder för utlämning och ansåg dessutom att det finns risk för att mannen avviker.

Åklagare har nu 30 dagar på sig att fatta beslut om utlämning. Mannen motsatte sig häktning. Hans advokat framförde att det var tillräckligt med reseförbud för mannen och lyfte fram dennes bristande hälsa som skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".