Laboratorieföretag hjälper restauranger med hygienen

Laboratorieföretaget AnalyCen i Lidköping satsar stort på att hjälpa landets restaurangägare att klara de hårdare kraven på hygienkontroller.

- Vi får fler frågor, ett ökat tryck på provintaget och så satsar vi på att utbilda folk inom detta, berättar Emilia Stensson, kemiingenjör på företaget.

Kraven på att landets 10 000-tals restaurangägare från årsskiftet själva ska sköta egenkontrollen av hygienen gör att AnalyCens biologier och kemister har fått ännu fler uppdrag med utbildning och provtagning.

Eftersom en stor del av krogägarna har invandrarbakgrund är det en stor fördel att en del av de anställda på AnalyCen har utländskt påbrå. De kan då lättare klarar de språkproblem som kan uppstå vid utbildningen.

Emilia Stensson anser att hygienen på landets restaurangen är bra överlag. Och hon hoppas att arbetet med hygienkontroll på AnalyCen kan öka säkerheten för restaurangkonsumenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".