Goda matvanor på arbetsplatsrestauranger

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att till nästa år ta fram goda råd till arbetsplatsernas matserveringar. Goda råd om hur de bäst kan främja goda matvanor.

Men i köken på Volvos restauranger i Skövde anstränger man sig för att laga hälsosam mat.
- Vi markerar på våra menyer vilket alternativet som är lite fetare än det övriga, säger Arne Petersen som är restaurangchef på Portalen på Volvo i Skövde.

I Arne Petersens kök använder man olivolja hellre än smör att steka i och såserna är magrare än för några år sedan.

De runt 250 gästerna som äter på restaurangen varje dag kan själva välja om de vill äta nyttigt eller mindre nyttigt, för på menyn är rätter och tillbehör som innehåller exempelvis grädde understrukna.

Arne Petersen tycker att råden från Livsmedelsverket är en god idé men han menar att de flesta arbetsplatsrestauranger redan jobbar med hälsosam mat.

- Vårt arbete är i ständig utveckling. Vi försöker förbättra hela tiden och har kontinuerliga uppföljningsmöten i vår verksamhet, säger Arne Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".