Utländska ägg i kakmix - nu kräver Svenska Lantägg lagändring

När du köper en kak- eller våffelmix är äggpulvret med stor sannolikhet importerat, men det deklareras inte på förpackningarna.
Nu kräver äggföretaget Svenska Lantägg i Skara, att livsmedelsindustrin tvingas märka ut varifrån äggpulvret kommer.
På fredagen uppvaktades flera socialdemokratiska riksdagsledamöter om en lagändring.

Svenska Lantägg med 100 anställda levererar äggråvaror till den svenska livsmedelsindustrin och ägg till butikerna. För vd:n Håkan Andersson är frågan om ursprungsmärkning viktig:

- Dels är det en etisk fråga eftersom vi har helt andra produktionsmetoder i Sverige. Större noggrannhet och högre produktionskostander, säger han.

Han menar också att konsumenterna efterfrågar informationen:   

– Ja, helt klart. I de flesta länder har de hemmaproducerade varorna en stark ställning i förhållande de importerade.

Importen av ägg och äggpulver från bland annat Finland, Indien och Brasilien är bara några få procent, men ändå vill Skaraföretaget få igenom ett krav på ursprungsmärkning på även livsmedelsförpackningar.
När Håkan Andersson på fredagen träffade de socialdemokratiska riksdagsledamöterna fick han visst gehör för sitt krav.  

Sinikka Bohlin, vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, lovade att ta upp kravet från den svenska äggnäringen med EU-kommissionen i Bryssel. Fågelinfluensan har gjort frågan viktig menar hon:

– När vi nu diskuterar olika typer av virussjukdomar i världen, så tror jag att ännu fler börja tänka på fördelarna med att producera nära. Att kunna ha den kontrollen som vi har i Sverige för att kunna garantera säkra livsmedel i slutändan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".