Sjukvårdspartiet i kris efter avhopp

Sju av åtta styrelseledamöter i Norra Älvsborg lämnar sjukvårdspartiet i Västra Götaland.
Beskyllningarna om maktmissbuk och lögner har haglat mellan rivaliserande grupperingar, och efter avhoppen är krisen ett faktum för det lilla regionbaserade partiet.

De som nu lämnar sjukvårdspartiet i protest menar att partiet styrs av en hård kärna som inte är intresserade av medbestämmande och demokrati.

Billy Bertilsson från Lidköping är en av partistyrelsemedlemmarna som anklagas för maktfullkomlighet.

Han tar lätt på kritiken:

- Det får stå för dom själva. Jag tar inte åt mig, jag anser bara att man ska följa demokratiskt fattade beslut, säger Bertilsson till SR Skaraborg.

Grunden till bråket är en uppslitande konflikt förra året, där en ledamot från Norra Älvsborg kastades ut ur partiet.

Bertilsson var en av dom som stod bakom det beslutet, och det finns ett tydligt samband med de avhopp som sker nu.

- Här handlar det om att folk vill ge igen för gammal ost. Men jag tror partiet klarar att hitta nya personer som kan jobba politiskt, säger Billy Bertilsson.

Norra Älvsborg har traditionellt varit ett starkt färste för sjukvårdspartiet. Risken finns att det är ett svårt sargat parti som går till val i höst för att försöka försvara de få mandat man har i regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".