Kyrkokollekten betalas med betalkort

Snart kan du betala kyrkokollekten med betalkort.
Svenska kyrkan planerar nämligen att införa så kallade kollektomater i kyrkorna.
Pingstkyrkan i Skövde har redan infört systemet:
– Vi vet att vi går mot ett kontantlöst samhälle. Då måste vi följa med utvecklingen, säger Anita Lundkvist, ekonomiansvarig i Skövde pingstkyrkoförsamling.

Svenska kyrkan tittar just nu över möjligheterna att installera betalkortsautomater i sina kyrkor. Missionskyrkan har liknande planer, medan Pingstkyrkan är redan igång med kollektomaterna. 

Anita Lundkvist är nöjd med deras satsning:

– Vi hade många förfrågningar, så vi sa att vi skulle pröva det och det har fallit väldigt väl ut. Det är många som använder den, säger hon.

Tanken är främst att besökarna ska kunna skänka kollekt genom att betala med kort, men i vissa kyrkor ska även böcker och biljetter till konserter kunna betalas med hjälp av automaten.

Svenska kyrkans plan är att först utrusta de största kyrkorna och turistkyrkorna med automaterna. Exakt när de kommer att tas i bruk är inte bestämt, säger Sven-Erik Falk som är informatör i Skara stift.

Än så länge är kollektomaten en ekonomisk förlust för Pingstkyrkan, men det tror Anita Lundkvist kommer att vända:

- Allteftersom fler börjar använda den så kommer den att löna sig, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".