Hög arbetsbelastning får ambulanspersonal att slarva

Ambulanspersonal vid Skaraborgs sjukhus får kritik från Socialstyrelsen.
Orsaken är att personalen i samband med en utryckning valde att inte med sig en patient till sjukhus. De tog inte heller kontakt med läkare innan de fattade beslutet.
Tio timmar senare fick mannen likväl köras till sjukhus, och han dog ett par månader senare.
I utredningen har framkommit att personalen numera har en så hög arbetsbelastning att de tänjer på gränserna för att hinna med. Det oroar Socialstyrelsen.

Händelsen inträffade i somras. En kvinna ringde SOS-alarm sedan hon hittat sin man liggande på golvet i dåligt skick. När ambulans kom till platsen några minuter senare var han vaken och ville absolut inte följa med till sjukhus.

Andning och puls var i sin ordning, och i kombination med mannens tydliga motvilja mot att lägga sig i ambulansen så togs beslutet att låta honom stanna hemma. 

Tio timmar senare larmade hustrun igen, och den här gången var mannen mycket sämre och togs till sjukhus där han efter ett par månader avled.

Socialstyrelsen anser att ambulanspersonalen bröt mot reglerna när de inte kontaktade läkare i samband med det första tillfället.

Ambulanspersonalens egen dokumentation om händelsen var dessutom bristfällig, och detta sammantaget gör att Socialstyrelsen kritiserar agerandet.

I utredningen framgår att antalet högprioriterade larm ökat rejält på senare år.
Som en följd av den ökade arbetsbelastningen tänjer personalen på gränserna i regelverket och tar inte alltid läkarkontakt.
Detta är nåt som Socialstyrelsen anser är oroande, och nu kräver styrelsen att ambulansledningen ser över sina rutiner för att minimera riskerna.