Förening får betala för väg till arena

Fotbollsföreningen IF Weimer i Lyrestad måste betala för den väg som leder fram till sin idrottsanläggning. Nu har man beviljats pengar från Mariestads kommun för en del av avgiften.

IF Weimer är en av få föreningar i Mariestads kommun som själva äger sin idrottsanläggning.

Minskade bidrag till vägen upp till anläggningen har nu lett till att föreningen måste betala för att spelare, ledare och publik ska kunna åka till arenan.

Vägsamfälligheten i området har beslutat att ta ut 50 000 kronor per år i tre år från alla boende utmed vägen och eftersom IF Weimer har många medlemmar, cirka 150 personer, som åker upp till träningar och matcher på vägen så ska föreningen betala ca 7 000 kronor per år under en treårsperiod. 

IF Weimer ansökte därför om bidrag för vägavgiften hos Mariestads kommun och kommunen har beviljat 75 procent av den ansökta summan, 5 200 kronor.

Dag Gustavsson som är ordförande i IF Weimer tror inte att det är så många andra idrottsföreningar som behöver betala vägavgift, men säger att det beror på att klubben själva äger sin anläggning.

- Därför så är det beslutat sedan många år tillbaka att vi har en rätt så stor del i vägen, säger han.

Enligt Dag Gustavsson har vägsamfälligheten tidigare haft ganska mycket pengar och kunnat laga vägen undan för undan. Men med minskade bidrag är man nu för första gången på flera år är tvungna att ta vägavgift.

-Vägen är i rätt bra skick nu. Jag tror att vägsamfälligheten vill ha lite framförhållning, säger Dag Gustavsson.