Företagare accepterar överlämning till Spanien

I slutet på veckan väntas Lidköpings tingsrätt fatta beslut om att överlämna en 70-årig företagare från Kinnekulletrakten till Spanien, som sänt ut en europeisk arresteringsorder efter mannen.

Han är misstänkt för att ha begått grova bedrägerier och riskerar sex års fängelse i Spanien.

- Vi har lämnat ett samtycke till överlämnandet och hoppas nu att det löser sig så snart som möjligt, säger mannens försvarsadvokat Claes Ljungberg.

70-åringen, som sitter häktad sedan förra veckan, hävdar att han är oskyldig. Att han ändå accepterar att bli överlämnad beror på att man i Sverige inte har rätt att pröva det brott som omfattas av den europeiska arresteringsordern.

- Så det hjälper inte att hävda att han är oskyldig utan det snabbaste sättet att få honom på fri fot igen är att medge att han ska komma till Spanien där saken säkert kommer att klaras upp, säger Claes Ljungberg.

70-åringen misstänks för att ha lurat till sig EU-bidrag, från 1998 och framåt. Han köpte varor i Spanien och villkoret var att varorna skulle stanna i Sverige, men enligt spansk polis sålde han varorna vidare till USA.

Försvarsadvokaten hävdar däremot att det rör sig om ett missförstånd eftersom mannen sålde sitt företag redan 1993. Men det går alltså inte att ifrågasätta den spanska domstolens skäl att få honom överlämnad.

Enligt Claes Ljungberg kan det vara så att domstolen i själva verket vill undersöka något som hände i början av 90-talet, då 70-åringen handlade med spanska leverantörer:

- Men då kan man konstatera att om det skulle förekommit något brott så är det preskriberat och man kan också konstatera av de gamla förhörsprotokollen att han inte har gjort sig skyldig till något brottsligt förfarande.

Mannen har också skaffat en spansk advokat i Madrid.