Systembolagschef från Skaraborg frias från misstankar om mutbrott

Den före detta systembolagschefen från Skaraborg som stod åtalad för mutbrott friades på torsdagen av Helsingborgs tingsrätt. De 15 övriga som också stod åtalade döms för mutbrott till dagsböter.

Därmed är den före detta chefen från Skaraborg den första av alla åtalade för muthärvan i Systembolaget som firas från alla misstankar.

Enligt den friade chefens advokat Lars-Ola Högsborn berodde friandet på att man kunde visa i tingsrätten att han inte varit med i det bonussystem som åklagaren byggde en del av sin bevisning på.

Den före detta systembolagschefen har tagit emot checkar från Vin-Trädgårdh, men i ena fallet handlade det om att han ställde upp och levererade vin till en tredje person.

- I det andra fallet var checken fråga om en tacksamhetsåtgärd kan man säga. Det hade allltså inte med hans tjänsteutövning att göra, säger lagman Sigurd Heuman som var domare i målet.

Men de övriga 15 före detta butikscheferna döms precis som i den första delen av rättegången som hölls i Stockholm för mutbrott, och straffet blir mellan 70 och 100 dagsböter. Men de döms inte på alla de punkter som åklagaren ville.

Nu väntar ännu en rättsprocess för den friade chefen, som vill ha tillbaka sitt jobb i Systembolaget.