Djurskyddsmyndighet kritisk till friande dom i djurplågerimål

Även Djurskyddsmyndigheten är kritisk till den friande domen mot den tyske advokaten Jürgen Rieger som stod åtalade för djurplågeri.

- Det är viktigt att domen överklagas därför att det finns ett behov av domar från högre instans där man klargör vilket ansvar som en ägare har, säger Carl-Gunnar Fridolfsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten.

Trots en omfattande bevisning med bland annat videofilmer som visade djur i dåligt skick, stående i sin egen avföring, så friades Rieger av Mariestads tingsrätt.

Tingsrätten håller med om att djuren på filmen utsattes för lidande. Men Rieger friades eftersom han som djurägare och företagsledare hade anställd personal. Därför kunde han inte ha det dagliga tillsynsansvaret, och i förlängingen inte heller anses ansvarig för den prekära situationen som videofilmerna visade att djuren hade.

Det är ett resonegamng som Djurskyddsmyndighetens jurist Carl-Gunnar Fridolfsson anser är ohållbart. Därför hoppas han att domen överklagas. Och skulle även hovrätten fria Rieger vill Djurskyddsmyndigheten i så fall ändra lagen:

- Då kommer vi nog att ta oss en funderare på om vi inte ska ta och skriver till regeringen och begära en ändring, säger Fridolfsson.