Debatt i riksdagen om provborrning efter uran

Riksdagspartiernas syn på provborrning efter uran i Sverige går isär.

Frågan om provborrning var aktuell i Skaraborg förra året då ett företag vill provborra efter alunskiffer - som innehåller uran - på Falbygden och Billingen. Företaget fick inte tillstånd att undersöka den skaraborgska berggrunden, men fick tillstånd på andra håll i landet.

I riksdagen debatterades frågan på fredagen om det är bra företag har rätt att provborra efter uran, men inte utvinna det.

Vänsterpartisten Elina Linna, en av dem som helst vill förbjuda provborrningarna, tog Ranstad som exempel:

- Uranbrytning i Ranstad på 70-talet lämnade sår i naturen som ännu inte är läkta, trots dyra saneringsprogram. Varför överhuvudtaget ge tillstånd till provborrningar om uranbrytningen inte kommer att ske, undrade vänsterpartisten Elina Linna.

Infrastrukturministern Ulrika Messing som fick frågan, försvarade gällande regler:

- Det är en väldig skillnad på att å ena sidan få tillstånd att ta reda på vart mineraler finns, och hur mycket som finns av uran och av annat. Och att gå från det tillståndet och att utvinna det och göra en kommersiell verksamhet av det. För min del kommer det aldrig vara aktuellt att utvinna uranet.

Men moderaten Per Bill däremot, vill öppna upp för utvinning av uran på sikt:

- Att idag slå iden dörren och säga att med den teknik som om 25-50 år så kommr man inte kunna få bryta uran. Det tycker jag vore extremt oklok av oss.