Skaraborg kan förlora pansarmuseet - Strängnäs vill ta över

Pansarmuseet i Axvall kan komma att flyttas till Strängnäs.
En mycket aktivt intressegrupp i Strängnäs driver på för att få ta över de omkring 100 olika pansarfordon som finns i Axvall, och som årligen lockar omkring 7.000 besökare.
Armémuseum i Stockholm tycker att Skövde vore en mer lämplig plats för museet, men Skövde kommun har ännu inte skickat in någon intresseanmälan.

Det har stått klart i flera år att pansarmuseet kommer att flytta från Axvall. Lokalerna där håller inte måttet och Axvall anses ligga för avsides.
Strängnäs förlorade nyligen sitt pansarregemente, och har därför ett stort intresse av att ta över verksamheten. Dessutom ligger Strängnäs strategiskt till.

- Vi ligger en timmes bilresa från Stockholm, och flera andra stora städer i regionen, säger Alf Görsjö i intressegruppen som vill ha pansarmuseet till Strängnäs.

Armémuseum tycker dock att Skövde som fortfarande har ett pansarregemente vore en bättre plats för museet, och har länge arbetat för en flytt dit. Skövde kommun har däremot hittills visat ett svagt intresse, men tänker ändå lämna in en intresseanmälan i veckan.

Per-Åke Kronblad är föreståndare för pansarmuseet i Axvall, och han hoppas att det ska bli kvar i Skaraborg.

- Besökarna har många frågor om hur det är att sitta i en stridsvagn, och om det smäller inne i vagnen när man skjuter. Så länge det finns ett försvar i Skövde kan vi få hit pansarutbildat folk som svarar på den typen av frågor, säger Per-Åke Kronblad.