70-åringen överlämnas inte

Den 70-årige affärsman från Kinnekulletrakten som en spansk domstol begärt att få överlämnad släpptes i fredags ur häktet. Han kommer inte att överlämnas till Spanien eftersom det bedrägeri han misstänks för inte längre är åtalbart.

Den 70-årige företagaren häktades den 16 februari efter att Spanien sänt ut en europeisk arriesteringsorder efter honom. Han misstänktes för att ha lurat till sig EU-bidrag vid handel med spanska leverantörer, han riskerade för det sex års fängelse i Spanien.

Enligt arresteringsordern skulle brottet ha begåtts från 1998 och framåt, men det har hela tiden bestridits av företagaren, som hävdar att han gjorde sig av med det företag det gäller redan 1993.

I slutet på förra veckan tog allt en ny vändning när företagarens försvarsadvokat fick läsa målets förundersökning. Det stod då klart att den spanska domstolen hela tiden haft för avsikt att utreda misstänkta brott som begicks i början av 90-talet, och att årtalet 1998 troligen skrivits in av misstag i arresterringordern.

Därmed är de gärningar företagaren misstänkts för mer än tio år gamla, och således preskriberade.

När det kom till Lidköpings tingsrätts kännedom i fredags släpptes 70-åringen omedelbart på fri fot.