Kommuner tveksamma till fler flyktingar

Den nya asyllagen gör att antalet asylsökande som får uppehållstillstånd kommer att tredubblas under det här året jämfört med tidigare.
Nu visar det sig att flera kommuner i Skaraborg är tveksamma till att ta emot fler flyktingar, och vill antingen ha kompensation eller garantier för att överväga saken.

Eftersom antalet asylsökande väntas bli tre gånger så många i år söker nu Integrationsverket efter kommuner som kan ta emot fler än de gör idag.

I Skaraborg har verket stött på problem. Tidaholms kommun har redan sagt nej. Götene har inte beslutat något ännu och Vara kommun vill ha ekonomiska garantier för att säga ja. 

I Töreboda tvekar kommunledningen. En anledning är ungdomsarbetslösheten i kommunen:

– Vid den senaste genomgången hade vi 63 arbetslösa ungdomar här. Det blir ju inte lättare vare sig för dem eller för flyktingarna att få ett jobb om vi inte får fler arbetstillfällen, säger kommunalrådet Roland Andersson (s).

Kommunledningen vill också utreda hur det gått för de flyktingar som de tidigare tagit emot innan de bestämmer sig:

– Har de här människorna klarat att lära sig svenska inom rimlig tid och har de fått något arbete eller praktik, är frågorna som Andersson vill ha svar på.  

För dem det här berör, alltså flyktingar som fått uppehållstillstånd, är det viktigt att snabbt komma igång med svenskundervisning och vidare studier.
Ragda Oshana har haft tur i så motto att hon numera är bosatt i Skövde och kan koncentrera sig på sin framtid.
Efter studierna i svenska vill hon läsa vidare:

– Kanske till lärare. I Syrien drömde jag om att bli det.