Rekordtidig skörd i år

Den varma våren har gjort att lantbrukare i Skaraborg kan bärga sitt hö och ensilage betydligt tidigare än normalt. Håller vädret i sig kommer också spannmålet kunna skördas tidigare än ett vanligt år.
Stellan Karlsson från Broddetorp håller i dagarna på att ta in sitt ensilage på ängarna ner mot Hornborgasjön. - Det är tidigt, ungefär tre veckor tidigare än normalt, säger han. Han hoppas kunna hinna med en tredje skörd av ensilaget, mot normala två skördar, tack vare att den första skörden kan bärgas redan nu. Om vädret håller i sig så kommer också spannmålet kunna bärgas tidigare än normalt. Stellan Karlsson berättar om lantbrukare som hoppas på att kunna ta ut skördetröskorna redan i slutet av juli, betydligt tidigare än normalt. Men det hänger naturligtvis på hur vädret blir resten av sommaren. - Jag hoppas ju på en bra solig sommar och så behövs det ju regn så klart, säger Stellan Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".