Lantbrukare kritisk till rapportering om fågelinfluensan

Larmen om fågelinfluensan och dess effekter duggar tätt just nu. För tätt anser Johan Eneström, lantbrukare mitt ute på den hönstäta Varaslätten, som menar att medier och myndigheter får fågelsjukdomen att framstå som långt farligare än den verkligen är.

- Man vet ju fortfarande inte om de här viggarna är smittade av det allra farligaste viruset. Jag tycket man haussar upp det väldigt, säger Johan Eneström, lantbrukare på Varaslätten.

Johan Eneström tycker att fågelinfluensarapporteringen så här långt fullständigt saknar alla rimliga proportioner.

Han förnekar inte att en influensan kommer att få stora ekonomiska konsekvenser om det fruktade H5N1-viruset skulle spridas hit och få fäste i exempelvis hönserier och kycklingfarmar.

Men Eneström konstaterar samtidigt att det här är risker som fjäderfä-uppfödare är vana att hantera. Det han vänder sig emot är spekulationerna om att det fågelburna influensaviruset skulle börja spridas okontrollerat även bland människor.

För om det bara handlade om hönsens väl och ve så borde det rimligtvis vara samma uppståndelse kring salmonella eller den likaledes virusburna Newcastle-sjukan:

- Det är också en virussjukdom som går på hönsfåglar men eftersom den inte smittar till människor så har det inte blivit så stor uppmärksamhet.