Svår vinter för skolskjutsarna

Skolbussarna på Skaraborgs landsbygd har haft en svår vinter. Flera kommuner har råkat ut för inställda turer och även ett antal dikeskörningar på snöiga och ishala vägar.

Maria Jönsson som är ansvarig för skolskjutsarna i Skara kommun bekräftar att vädret ställt till med stora problem:
- De rutiner vi har under en normal vinter har inte räckt till.

Enligt SMHI är det många år sedan det kom så mycket snö i Skaraborg och varken vägverket eller privata vägsamfälligheter har hunnit med att hålla småvägarna i ordning.

Det har fått konsekvenser för landsbygdens skolskjutstrafik. Flera kommuner har haft problem. I till exempel Lidköping och Skara har det hänt att bussar kört i diket på ishala och igensnöade vägar.

I Skara kommun betyder det nu att man nu ska införa alternativa turlistor. När vägen bedöms vara för riskfylld ska bussen istället ta en annan och mer säker väg utifrån en turlista som är bestämd i förväg. När så sker ska skolan ringa runt till de föräldrar vars barn berörs. Maria Jönsson säger att det är de enskilda förarna som tar beslutet:

- Det handlar hela tiden om barnens säkerhet. Så anser de att det inte går att ta fram bussen på ett bra sätt så stänger de av turen.