Inbrotten förändrade inställningen i Lundsbrunn

Förra året var ungefär hälften av alla anmälda brott stöldbrott. Inbrott i människors bostäder tillhör de allra vanligaste brotten.
I Lundsbrunn förändrades stämningen efter att flera boende haft besök av tjuvar som stal deras tillhörigheter. Numera är invånarna mer vaksamma och intresset för lås och larm har ökat.
– Vi har tidigare varit vana vid att detta varit ett fullständigt lugnt område. Vi har sagt till nyinflyttade att det aldrig händer någonting här, säger villaägaren Sten Östergren.

En av dem som drabbats är Anita Johansson. I slutet av november tog tjuvarna sig in hennes hus. Bytet blev kontanter, smycken och guldföremål:   

– Jag kan vakna mitt i natten och tänka att mina barn eller barnbarn kanske hade velat ha de där smyckena, säger Anita Johansson. Det är obehagligt, och den känslan kommer nog att sitta i ett tag.

Anita Johansson visar ett par brytmärken på yttersidan av ett fönster där polisen tror att tjuvarna tog sig in. I övrigt såg allt nästan ut som vanligt i rummet:

– Allt detta och en adventsljusstake hade de flyttat på och sedan ställt tillbaka, säger hon och visar flera krukväxter och amplar vid fönstret.

Sedan Anita Johansson och flera andra drabbats av inbrott har många av villaägarna i Lundsbrunn förstärkt sina dörrlås och installerat larm. Ändå har ytterligare inbrott inträffat och numera är Lundsbrunnsborna vaksamma.

– Utan tvekan. Vi är mer skärpta än vi någonsin varit på främlingar och obehöriga, säger Sten Östergren, som också är bostadsrättsföreningens ordförande på orten.