Kvinnor gör fortfarande det mesta av arbetet i hemmet

Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder. Men det är det fortfarande kvinnan som lägger ner mest tid på arbete i hemmet, trots att båda könen arbetar lika mycket utanför hemmet. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Att dubbelarbete har följt med kvinnans frigörelse, det har Fahima Al-Hadad från Tidaholm märkt:

- Man slits mellan kraven på att göra karriär och att vara mamma. Jag har krav på mig själv att göra mer hemma, jag kan inte låta bli. Det sitter i ryggmärgen.

Fahima Al-Hadad kom till Sverige från Afganistan för 16 år sedan. Hon är utbildad till socialpsykolog och arbetar heltid på Tidaholmsanstalten, samtidigt som hon tar ansvar för man, tre barn och sitt hem.

Hennes situation är inte på något sätt unik för svenska förhållanden, för statistik visar att kvinnor i snitt utför en timme mer obetalt arbete än sina män varje vardag. Och här är olika typer av uppgifter i hemmiljön medräknade så det går inte att hävda att biltvätt och sköskottning är lika tidskrävande som hushållsarbete.

Lösningen borde heta större rotation på arbetuppgifterna, tycker Fahima Al-Hadad:

- Även kvinnan har ett ansvar för att släppa taget, lämna ifrån sig arbetet. Jag har lärt mig att göra det för man inser att man inte mår bra. Man fungerar inte som man ska göra.